Gott År! Gammalt som Nytt…

Vilket kolofenomenalt fantanatiskt år 2016 varit för lärandematrisarbete i Sverige!

Boken Lärandematriser; att få eleven att förstå går just nu till femte trycket, vilket betyder 8000 sålda ex – och det bara fortsätter.

Framsida, boken

Ett dussin pilotskolor över hela landet har startat upp långsiktiga samarbeten. Kul, men intensivt. 40 dagar har jag varit iväg bara under hösten, från Sandviken i norr till Tomelilla i söder. Tack Ingrid, min förstående rektor, som pusslat ihop mitt lärarschema så detta varit möjligt!

groupiekollageTre av alla underbara lärargäng jag lärt känna under året i Örebro, Tomelilla och Sandviken.

Några spännande möten med lärare i storforum har jag också hunnit med under året: Skolporten i Stockholm i april, GR i Göteborg i september och SETTsyd-mässan i Malmö i november. Visst är det häftigt när 400 lärare samlas på ett ställe för att ta steg mot att skapa bättre elevförståelse, men jag smyger inte med att det är vid de personliga mötena med små lärargrupper ute på skolor som den verkliga dialogen blir till. Storslagna konferenser i all ära, men det är i det vardagliga arbetet i skolsalarna som det verkliga utvecklingsarbetet sker.

Den allra mest spännande utvecklingen är kanske den diplomerade Handledarutbildning som började skissas i samband med Göteborgskonferensen. Från en septemberidé är det nu verklighet! I dagarna skickas ansökningsresultaten ut till alla sökande skolor. Trots minimal tid och marknadsföring finns det mer än dubbelt så många sökande som antagningsplatser.hl-stampel23 mars kör vi igång i Malmö. Snacka om spännande!

Det är samma delade känsla att tvingas tacka nej till engagerade skolor och lärare, som det har varit under hösten att skicka ”Tyvärr-mejl” till tjogtals av skolor och kommuner som vill inleda samarbeten kring lärandematriser. Otroligt glädjande med allt engagemang, men sorgligt att inte hinna stötta alla som vill ha support.

Men kanske just handledarutbildningen kan vara en väg att nå ut till fler skolor, lärare och därmed elever med lärandematristankarna. Man kan se alla dessa blivande handledare som en förtrupp som kan sprida engagemang och förståelse till andra lärare och inte minst sina elever. Oerhört spännande!

Det enda som inte riktigt blivit av är att publicera alla halvskrivna inlägg på min blogg. De ligger kvar i mina datormappar – och ni förstår kanske orsakerna nu…

Vad väntar då 2017?

Ja, förutom att sjösätta handledarutbildningar (nya omgångar planeras redan på andra orter än Malmö) så lägger jag mina sista rader till nya boken Kunskapsöversikter. Det blir ett verktyg som jag hoppas inte minst högstadie- och gymnasielärare får upp ögonen för. Alla programgemensamma ämnesplaner på gymnasiet och grundskolekursplanerna (inkl. särskolan) presenteras, så att lärare och elever äntligen kan få en överblick på kunskapskraven. Ett efterlängtat alternativ till den bedrövliga layout i läroplanerna som vi hittills varit hänvisade till.
ko-boken
Exakt titel och omslag återstår att fila på…

Vill NO-lärare se vad som är gemensamt mellan fysik, biologi och kemi och få nio sidors kunskapskrav samlat på en snygg sida? Ja, varsågoda! Vill gymnasielärare se skillnaderna mellan snarlika kurser i matematik, engelska, historia – på ett litet blad? Det får ni nu! Vill du som svensklärare få överblick vad som skiljer i kunskapskrav för en elev som läser svenska respektive SVA? Allt finns i boken som snart är ute på Gothia!

Vad mer under nya året? Jo, ytterligare tre pilotskolor inleder samarbeten under våren, alla med sin intressanta historia. I Kävlinge startar Rinnebäcksskolan upp i januari med enorm entusiasm från ledning och personal. Målet är att nå ut till hela kommunen (En liknande målsättning finns även i Sandviken). I Hässleholm sätter lärandematrisarbetet fart på det spännande FlexVuxgymnasiet, där man skräddarsyr gymnasieutbildningar för elever i alla åldrar, allt från snabbspår till högskolan till rena yrkesutbildningar. Slutligen kommer Celsiusskolan i Edsbyn igång under våren som deltar i satsningen Samverkan för Bästa skola.

LMX, programvaran för att skriva lärandematriser har mött stort intresse under året alltsedan det släpptes i mars. Pilotskolorna har prövat den under året och blivit uppskattad, gett många lärdomar och nya idéer.
icon Just nu jobbar John, vår professionella LMX-programmerare, intensivt med att skapa grunden till en nätbaserad och utökad LMX. Hemsidan kommer att möjliggöra för alla skolor – och enskilda lärare – att lösa licenser för programmet, med samtliga kurs- och ämnesplaner tillgängliga. Den mest spännande nyheten är att den nya plattformen gör det möjligt att föra in bedömningar och respons direkt i lärandematrisen som sedan automatiskt förs över till en sammanställning av elevresultat (Kunskapsöversikt). Ett arbetssätt som kommer att underlätta enormt för alla lärare och öka förståelse och transparens för elever och föräldrar. Vi hoppas att kunna presentera en första version redan under 2017.

I mars får jag möjligheten att föreläsa en halvdag på lärarhögskolan i Kristianstad för studenter, VFU-handledare och personal. Låt oss hoppas, för elevernas skull, att detta blir en murbräcka in i högskolevärlden, så att även lärarutbildningarna inser det gigantiska behovet som finns att synliggöra kunskapsmål på alla nivåer.
Redan 2 februari föreläser jag på Skolporten i Stockholm och i maj blir det SETT-mässan. Men även i mindre format som på en Pubafton i Lund i maj, ges chansen att fundera över ökad elevförståelse och målkonkretisering.

I sommar hoppas jag slutligen få färdigställa uppföljaren till Lärandematrisboken:
Synliga mål i skolan kommer att ge lärare stöd och mängder av exempel på hur man kan konkretisera de 15-20 vanligaste förmågorna/kunskapskraven i svenska skolan (föra resonemang, använda begrepp, sammanfatta, dra slutsatser…).
Den kommer också att visa hur dessa förmågor relaterar till varandra.
synliga-mal-boken
Den som väntar på något gott, får vänta till efter sommaren…

Men boken kommer också visa de skriande behov som finns i hela skolväsendet för att konkretisera mål och göra dem iakttagbara; alltifrån enskilda skolors verksamhetsmål och lönekriterier,till IUP-mål, åtgärdsprogram och VFU-krav på lärarstudenter. Ska skola och utbildning bli utvärderingsbar måste målen helt enkelt gå att utvärdera. Det kräver synliga mål! Boken vill ge konkreta verktyg för detta till skolledare, lärare och lärarutbildare.

Ett välfyllt och spännande 2017 väntar. Vad gäller lärandematriser önskar jag ett lika gott nytt år som det gamla. Men det är kanske lite mycket begärt.

 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s