Äntligen: Nya boken om Kunskapsöversikter har kommit!

Äntligen är den ute, min nya bok om Kunskapsöversikter. Efter ett halvt år av slit med att omforma över 100 kurs- och ämnesplaner så att kunskapskraven blir överskådliga, är de äntligen tillgängliga för alla. Med fri kopieringsrätt på egna skolan.
KÖ-boksomslag
Varför lägga ner sex månader av sitt liv på att ändra utformningen av befintliga kurs- och ämnesplaner, slita ut en formgivare med att göra dem maximalt överskådliga
och en redaktör för att få dem textmässigt identiska med läroplanen?

Det finns många skäl:
Med kunskapsöversikter kan du äntligen seriöst planera arbetsområden utifrån kunskapskrav – och överblicka ämnesövergripande områden.  I översikterna stryks alla upprepningar i kursplanerna och värdeorden bryts ut, så att lärare får syn på kunskapskrav och progression. Boken erbjuder till exempel att…
… NO-lärare får alla kunskapskrav i biologi, fysik och kemi på en enda sida istället för läroplanens nio.
… gymnasielärare får tre olika kursers kunskapskrav för ett ämne på samma sida och så att det går TT överblicka likheter och skillnader.
… SO-, NO/mattelärare och lågstadielärare får alla sina ämnens kunskapskrav på ett enda uppslag.

Men även dokumentationen av elevresultat blir tidsbesparande och överskådlig för både lärare och elev:
Alla översikter presenteras även i en ”utdragen” version där elevresultat kan föras in utifrån kunskapskrav, samtidigt som det framgår vilka elevuppgifter som bedömts. Läraren får då ett verktyg som gör det möjligt att bedöma och betygssätta utifrån kunskapskrav, inte uppgifter. Elever får en visuell kunskapsprofil kopplad till uppgifterna de gjort, så att de begriper vad som bedömts och hur det blir till ett betyg.

Jobbar du inom särskolan eller yrkesprogrammen på gymnasiet? Självklart finns även era kurs- och ämnesplaner med!

Vill du sammanställa hela klassers resultat utifrån kunskapskrav, så att du kan förbättra din undervisning just där det bäst behövs? Kunskapsöversikter är verktyget som gör det möjligt.

Är du rektor och vill utveckla skolan genom att utgå från de förmågor som just era elever har svårt att bemästra? Med kunskapsöversikter kan personalen analysera skolresultat på kunskapskravsnivå, inte utifrån trubbiga betygsgenomsnitt.

Vill du sen ha en översikt över alla kunskapskrav kring läsförmågor, lagda i progression över hela grundskolan, såväl för svenskämnet som andra ämnen. Ja, då får du det på köpet.

Men främst har jag gjort boken Kunskapsöversikter för alla elever. De som dokumenteras och bedöms mer för varje år, men begriper grunderna för det allt mindre.
Låt dem få lärare som slipper lägga onödig tid på att planera och dokumentera och som istället kan fundera ut rolig och utmanande undervisning. Gärna utifrån begripliga lärandematriser!

Nu hoppas jag bara att boken verkligen når ut i skolorna, så att jag inte lagt ett halvt år av mitt liv på något i onödan. Det vore ärligt talat lite förargligt…

Här kan du provläsa i boken, som går att köpa via Gothia, näthandlare, Läromedia m m
Vill du läsa en intervju med min tankar kring boken klickar du här.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Äntligen: Nya boken om Kunskapsöversikter har kommit!

  1. Nina Ekberg skriver:

    Var kan jag köpa den?

    Gilla

  2. johanlarande skriver:

    Jag la in lite länkar där du kan läsa mer om det!
    Mvh Johan

    Gilla

  3. Anna skriver:

    Hej. Jag är lärarstudent och har precis lånat Kunskapsöversikter. Jag hittar dock bara Svenska som andraspråk 1 100p. Är planen att ha med de andra i senare upplagor eller har jag missat att det finns med nånstans?

    Gilla

    • johanlarande skriver:

      Hej Anna!

      Du har inte missat något. I kunskapsöversiktsboken finns nästan alla programgemensamma ämnesplaner, men de är bara en bråkdel av alla de ämnesplaner som finns på olika program. På vår digitala lärplattform LMX (se lmx.nu) finns redan nästan dubbelt så många kunskapsöversikter som i boken (fast i digital form). Där kommer även övriga SVA-planer finnas efter jul. Huruvida jag kommer att trycka nya upplagor av kunskapsöversiktboken är ännu inte bestämt. I så fall kommer de att fokusera just på gymnasiets ämnesplaner, då alla kunskapsöversikter för grundskolan redan finns.
      Just nu har jag fullt upp med att skriva de sista raderna på manuset till min kommande bok Iakttagbara mål.
      Så testa på LMX efter jul!

      Vänliga hälsningar Johan

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s