Nu klarnar läget för kommande handledarutbildningar!

Strax före sommaren blev det äntligen klart att såväl Kävlinge som Sandvikens kommun kommer att satsa brett på egna handledarutbildningar. Sandviken, där Jernvallsskolan ”tjuvstartat” sedan i november, startar först hösten 2018, medan Kävlinge sätter full fart redan nu i september.

Kävlinge har en uttalat långsiktig strategi, där handledarutbildningen löper över fem terminer och parallelläggs med en rektorsutbildning, anordnad av LinEducation. Även i Kävlinge kommun finns en pilotskola som är steget före, nämligen Rinnebäcksskolan.

4 september inleds satsningen i Kävlinge kommun med att jag träffar 25 lärare från ett dussin skolor, som alla ska utbildas till handledare. 25 september får all personal i kommunen en halvdags introduktion, som sedan följs upp under terminen med att jag kommer ut och introducerar LM-skapande i samarbete med skolledning och handledare på varje enskild skola.
Arbetet sker och dokumenteras digitalt i delade mappar, så att respons blir möjlig både mellan kollegor, skolor och med mig. Denna digitala plattform kommer att samköras med LinEducation.

Spännande är också att tre av skolorna i Kävlinge är s k övningsskolor, dvs de har ett intensivt samarbete med lärarhögskolan i Malmö kring studenters VFU. Ett ömsesidigt utbyte är ett uttalat mål vid sidan om själva praktikverksamheten; skolorna får del av utbildningar på lärarhögskolan, samtidigt som enskilda verksamma lärare får möjlighet att möta studenter inne på lärarhögskolan. Även LM-pilotskolorna Holmaskolan och Ängslättskolan i Malmö är övningsskolor.
Det finns alltså sammanlagt fem skolor med koppling till Malmö lärarhögskola som arbetar långsiktigt med lärandematriser, ett intressant perspektiv framöver.

Förutom dessa två nya handledarutbildningar möts första omgångens HLU-lärare i en andra träff i Malmö 14-15 augusti och i Göteborg drar nya utbildningen igång 11-13 oktober i samarbete med GR, Pedagogiskt Centrum.
Ansökningarna ska vara inne före 8 september. Missa inte det! Först till kvarn…

Hur blir det för alla andra skolor då? är det säkert många som undrar. Mängder av skolor från Mellansverige och norra Sverige hör av sig och vill få till stånd en handledarutbildning, samma sak gäller skolor i södra Sverige, bland annat får jag glädjen att möta samtlig personal i Sjöbo kommun i augusti. Att döma av intresset finns redan nu underlag för att starta nya utbildningar både i Stockholmsregionen och i Skåne.

I nuläget är det emellertid orimligt för mig att dra igång fler. En av anledningarna till samarbetet med skolutvecklarna Sandra Svensson och Kristoffer Creutz på GR, Pedagogiskt Centrum i Göteborg, är just att de kan hjälpa till att följa upp LM-processen på de enskilda skolorna. (En annan är självklart att deras erfarenhet och nätverk bidrar med ny kompetens och viktiga perspektiv i LM-arbetet!)

Just nu behöver jag avvakta hur arbetet med dessa handledarutbildningar utvecklas, innan ytterligare kan starta. Så fort det är praktiskt möjligt startar vi upp på nya orter. På lång sikt är målet att få fram handledare som på egen hand kan driva vidare LM-utveckling på andra skolor än sin egen. Först då kan spridningen ta fart på allvar och möta de stora behov många skolor upplever av att vilja utveckla lärandet ur ett begripligt elevperspektiv.

Nu tar jag en välbehövlig sommarpaus, lägger mig med kossorna på ängen och idisslar i sakta mak allt som hänt under året. Ha det gott!

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s